Najbolji recept za kisele paprike: Naše bake su imale tajnu caku kako uvek da ispadnu ukusne čak i početnicima
Paprike u tegli, Foto: printscreen/youtube/ Sherpica Recipes

JEŠĆE SE CELE ZIME

Najbolji recept za kisele paprike: Naše bake su imale tajnu caku kako uvek da ispadnu ukusne čak i početnicima

Ukus kiselih paprika zavisi od kvaliteta paprike koju izaberete, ali i od načina pripreme

Objavljeno:

Za kiselu papriku po receptu naših baka potrebno vam je malo vremena i strpljenja. Ova zimnica je jedna od najomiljenijih i konzumira se tokom cele zime, uz razna jela.

Za nju je potrebno izabrati kvalitetne, sveže paprike. Za dodatni ukus možete dodati lovor, biber u zrnu, beli luk ili listove celera.

Sastojci:

5 kg sveže paprike 2 litra vode 1 litar alkoholnog sirćeta (9%) 3-4 kašike soli 200 g šećera 1 kašičica konzervansa (opciono, za duži rok trajanja) nekoliko zrna crnog bibera malo aleve paprike (po želji) lovorov list (po želji) beli luk (po želji) semenke senfa (po želji)

Paprike u tegli
Paprike u teglifoto: Printscreen/youtube/ Natašina Kuhinja

Priprema:

Paprike se dobro operu, uklone semenke i peteljke, a zatim se iseku na željene oblike - možete ih ostaviti cele, preseći na pola ili iseći na trake.

U većoj šerpi pomešati vodu, sirće, so, šećer, biber u zrnu, alevu papriku i lovorov list. Stavite lonac na šporet i zagrevajte dok ne provri. Ostavite da kuva nekoliko minuta, a zatim sklonite sa vatre. A probajte i recept mađarica za kiseljenje paprika!

Pravilan balans sirćeta i vode je ključ za postizanje savršenog ukusa i očuvanja. Standardni odnos sirćeta i vode za kiseljenje paprike e 1:3, što znači jedna mera sirćeta na tri mere vode.

Pored sirćeta i vode, važnu ulogu igra i odnos soli. Preporučuje se dodavanje jedne do dve kašike soli po litru tečnosti, što pomaže očuvanju bibera i doprinosi njegovom ukusu.

Kisele paprike u tegli
Kisele paprike u teglifoto: Printscreen/youtube/Kuhinja Sunčane Staze

Paprike stavite u čiste, sterilisane tegle. Po želji između slojeva paprike možete dodati čen belog luka i semenke senfa.

Vruću marinadu prelijte preko paprika u teglama, pazeći da paprika bude potpuno prekrivena tečnošću. Ako koristite konzervans, dodajte ga u svaku teglu prema uputstvu na pakovanju.

Tegle odmah zatvorite sterilizovanim poklopcima dok su još vruće. Ostavite tegle da se ohlade na sobnoj temperaturi. Čuvajte ih na hladnom i tamnom mestu (ostava ili podrum). Paprika će biti spremna za konzumiranje nakon otprilike 2-3 nedelje, kada dobro upije ukuse.

Bonus video:

01:33

DA LI ZIMNICA POSTAJE LUKSUZ? Goran Đaković: Cene na pijaci su za potrošače visoke, a za proizvođače realne

(Espreso/infoprmer/T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.